Greu subiect pentru că este atât de prezent în fiecare dintre noi. Atât de prezent!

Tu când te-ai simțit ultima dată vinovată? Era când ți-a căzut copilul din pat fix în fracțiunea de secundă în care te-ai întors să-i iei pamperșii de pe dulăpiorul de lângă? Sau atunci când ai decis să-l înțarci? Poate atunci când ai țipat la tatăl lui de față cu el pentru că pur și simplu nu mai puteai? Sau când ai ridicat tonul la copil pentru că nu voia să adoarmă?

Vezi tu, sunt multe situații care ne fac să ne simțim vinovate și vreau doar să te întrebi când te-ai simțit prima dată vinovată pentru ceva! E posibil să-ți aduci aminte de un eveniment din copilărie sau unul de când erai mai mare. Întreabă-te dacă acel prim eveniment de vinovăție puternică are vreo legătură cu cel în care te simți vinovată acum. Și mai vreau să te gândești la ceva, când și cine te-a făcut să simți vinovăție în viața ta? Și du-te adânc în amintiri, mergi pe linia copilăriei, uite-te la figurile importante din viața ta de atunci: mama, tata, bunica, bunicul, adu-ți aminte ce s-a întâmplat și, din nou, vezi dacă există vreo legătură între acele evenimente și cel actual.

Vindecă-ți trecutul ca să ai un viitor!

Te-am pus să călătorești un pic în amintirile tale pentru că orice emoție negativă (furie, conflict, ură, tristețe, vinovăție) își are rădăcinile adânci în copilăria ta. Știai, spre exemplu, că până la 7 ani copiii funcționează pe unde theta? (undele acelea cu care noi ne conectăm doar în ședințe de hipnoză) Imaginează-ți că al tău copil, ca și tine cândva, preia fără să vrea TOT ce îi spui tu sau alte persoane prezente și importante pentru el. Parcă îți vine să te gândești de 2 ori înainte să-i arunci vreo insultă sau vreun ”X de ce poate și tu nu poți?”, așa-i?

Este foarte important limbajul pe care-l folosim cu cei mici și pentru că tu ai acum aceste unelte, scuzele sunt depășite. Ai noștri, în schimb, ne-au crescut cum au putut, iar acest lucru a inclus o groază de reproșuri și comparații între noi și alți colegi ”mai buni/mai deștepți/mai capabili”, o mulțime de ”câte am făcut eu pentru tine și tu așa mă recompensezi?” sau ”din cauza ta m-am îmbolnăvit”. Toate aceste reproșuri, chiar dacă s-au dorit a fi doar în scop educativ, au lăsat răni adânci, iar poate cea mai adâncă rană este sentimentul de vinovăție care, odată ce devii mamă, ia amploare!

N-am o rețetă magică a cum să scapi de vinovăție, dar odată conștientizat trecutul și observat tiparele care ne-au marcat și cu care involuntar ajungem să operăm la rândul nostru, este un pas spre vindecare. Ce-ți pot recomanda pentru că am încercat pe propria piele de mamă cu vinovăția în dinți, este coachingul bazat pe NLP unde, cu ajutorul TimeLine Therapy elimini toate emoțiile negative nefolositoare și te eliberezi de un bagaj emoțional care afectează relațiile tale, inclusiv cea cu propriul copil.

Interesată? Give it a try

Tags

emotii negative, life coaching, ma simt vinovata, metafeeling, NLP coaching, timeline therapy, unde theta, vindeca-ti trecutul, vindecarea emotiilor negative

Articole Similare

Comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *