Și al tău, dragă, știu. Al tău și al altor câtorva zeci de mii de mame care pun poze obsesiv-compulsiv. Singura diferență între mine și tine e că eu glumeam! Știu, sunt o tristă și de aia nu mai plouă afară.

Din punctul meu de vedere, mamele care își umplu pagina lor și a taților cu poze ale copilului în toate ipostazele, fac asta pentru că:

  1. Au nevoie de validarea rolului de mamă. Și aici intră inclusiv mamele depresive, cele care au părinți/socrii/familie care știu de o mie de ori mai bine cum e să fii mamă. Nu e nimic rău în asta, dacă ajung să-și dea seama motivul pentru care o fac. Dacă ai nevoie de validare înseamnă că încrederea în tine scârțâie grav. E absolut normal, rolul de mamă e copleșitor de aceea ai atâtea variante la care poți apela. Un psihoterapeut sau chiar lifecoach îți poate face viața mai ușoară.
  2. Nu sunt foarte implicate în viața copilului lor, dar vor să arate celorlalte mame/prietene/rivalo-prietene, ce mame cool sunt. Păpu’…nu-i iubito despre tine mereu! Nu se învârte facebook-ul în jurul paginii tale și nici n-o să iasă lumea în stradă să te aclame pentru că azi ai postat cum îi dai quinoa BIO cu legume BIO bebiței tale! (mor de invidie și da, sunt o sărak!)
  3. Pentru că nu au cu ce altceva să se laude. Copilul e proiectul lor no. 1! De multe ori în această categorie se încadrează mamele tinere și de multe ori singure. Postările nu sunt despre copiii lor de fapt, ci despre ele. Un fel de auto-validare ”there, my mission is complete now”.
  4. Simt că au ceva de demonstrat. Fie că e vorba de tatăl copilului de care sunt despărțite, soacra care o urmărește non-stop sau alte mame. Vei găsi fel și fel de ipostaze în care bebelușul este cu gura până la urechi. Până și atunci când face caca, această mamă va găsi un unghi în care bebe pare că zâmbește. E irelevant să explic cât de multă tristețe se ascunde în spatele acestei măști. De asemenea, actul de a demonstra continuu este epuizant!

Te-ai gândit vreo secundă la rezultatele pe termen lung ale postărilor tale?

În primul rând, permite-mi să te întreb cum te-ai fi simțit dacă ai tăi ar fi postat acele poze de care ne e rușine tuturor? Știi tu, alea în fundu gol pe o păturică. Cele făcute iarna în care e greu să te distingi pentru că erai mega înfofolită. Saaaau nelipsitele poze cu maimuța, cu sau fără slipi pe tine! Și în timp ce-ți imaginez asta, vreau să te transpui în corpul tău de adolescent rebel. Cum e? Ai fi făcut super crize, așa-i? Think about your kid now!

În al doilea rând, ținând cont cât este de prezent bullying-ul, crezi că al tău copil va avea vreo scăpare dacă tu postezi non-stop cu și despre el? Îi dai vreo șansă?

În al treilea rând, gândește-te că postezi despre o persoană care nu-și poate da acordul. E corect? Crezi că dacă ești mă-sa ai drepturi complete asupra lui? Mai citește primele două puncte de mai sus înainte să-ți răspunzi. Ne batem cu pumnul în piept cât de open-minded suntem. Nu ne botezăm copiii pentru că vrem să-i lăsăm pe ei să decidă. Îi lăsăm să aleagă dacă vor să fie vegani sau nu. Căutăm cele mai bune metode de parenting. Dar dăm cu mucii în fasole în cel mai sensibil subiect – apariția copilului în social media. How dumb is that?

Și nu în ultimul rând, ți-a trecut prin cap VREODATĂ că pozele tale pot cădea pe mâna unor degenerați? Vorbim de INTERNET!!! NIMIC nu e privat. E plin de pedofili, de oameni care îți vor răul și le dai fix mură-n gură. De ce ți-ai expune copilul la așa ceva?

Sunt complet de acord să vrei să arăți lumii fericirea ta, dar să pui poze în continuu, e departe de a fi un act responsabil!

Lasă cele 150k de poze cu puștiu, de la naștere la 8 ani și fă 5 memorabile, în care să apăreți toți. Pe bune fericiți, nu doar de dragul camerei. Renunță la competiția asta continuă și obositoare cu alte mame. Seriously, altceva mai bun n-ai de făcut? How old are you? Five? Și, te rog, pune-te în papucii lui/ei și vezi dacă, mai târziu, ți-ar fi căzut bine!

Copiii nu sunt animale de companie, drăguțe, pufoase, demne de pus pe facebook la orice oră din zi și din noapte. Sunt adulți în devenire pe care căutăm să-i ferim de pericole, supunându-i totuși fără voia lor la unul evident! Sunt mai importante sutele de like-uri la poza celui mic, decât siguranța lui?

WAKE UP!

Ia de aici și un articol care conține părerea unui psiholog, poate ți se mai luminează mintea!

Tags

bullying, competitie intre mame, copiii pe social media, copilul are facebook, pedofilie infantila, postari cu bebelusi, poze rusinoase, validarea rolului de mama, wake up

Articole Similare

Comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *