Doamne cât mi-aș fi dorit să știu cum e cu alăptatul după cezariană. Născând la un spital privat (Medlife, nu mă plâng!) mă așteptam ca informațiile să vină de la sine. But noooo…a trebuit să mă confrunt cu sâni pietrificați ca să aflu niște inside tips.

Eu am fost cazul fericit care a putut alăpta din momentul în care mi l-au pus la sân (după 7h de la operația de cezariană). Practic lapte aveam, doar că nu știam ce ar trebui să fac cu el. Așa că peste noapte, pe lângă durerile postoperatorii, mă confruntam cu dureri de sâni. Pe la 12 noaptea când m-am dus să-mi văd raza de soare, m-am gândit eu că ar fi o idee bună să mă mulg.

HABAR N-AVEAM CUM SE FACE!

Așa că am căutat pe toată secția o asistentă drăguță care mi-a arătat cum se folosește pompa electrică și a plecat fără să mai dea vreo explicație. Rezultatul? Câte 20ml lapte din fiecare sân pe care i-am aruncat în chiuvetă, gândindu-mă că e prea puțin să-i dau lui bebe. Da. Știu! M-am dus degeaba la cursul de puericultură. Dar așa e imediat după naștere. Cel puțin la mine. Am fost AERIANĂ și speriată!

Dimineața aveam sânii tun așa că am oprit din nou o altă asistentă care mi-a explicat cum stă treaba cu mulsul.

Lista de mai jos este făcută după ce am consultat mai mulți medici și asistente. Și vă recomand să aveți încredere deplină în voi și-n organismul vostru, face minuni!!!

 1. În dimineața zilei în care urma să nasc am băut un pliculeț de Galactogil. Asta știam de la o prietenă căreia i s-a declanșat lactația imediat după cezariană și, dacă a mers la ea, am zis că poate merge și la mine. A mers!
 2. După ce am născut și m-au adus pe salon, am avut la discreție atât apă, cât și ceai pentru lactație. Mai exact o carafă de 1l pe care mi-o reumpleau instant. Așa că am băut de mi-a ieșit pe ochi, combinat și cu Galactogil-ul de mai sus.
 3. Chiar dacă ți se declanșează lactația sau nu după cezariană, important e să-l pui pe bebe la sân. Dacă totuși copilul nu ți se aduce pe cât de des ar trebui, recomandat este să te duci să te mulgi la 3 ore! În spitalele private, ai pompe de muls electrice care-și fac treaba impecabil.
 4. După fiecare supt al copilului, dă-te cu lanolină sau Garmastan
 5. Indiferent cât de mult lapte scoți, NU-L ARUNCA! În primele zile ai colostru. Un lapte extrem de nutritiv și hrănitor pentru pruncul tău. Orice picătură este aur pentru bebe, așa că nu-l priva de la el! Plus că stomăcelul nou-născutului este extrem de mic, în primele zile nici nu are nevoie de mai mult de 30ml la o masă! (asta dacă nu începe să fie pompat cu lapte praf la discreție, fapt ce duce la mărirea stomacului)
 6. Cere copilul de fiecare dată când simți că ai sânii plini!
 7. Când ajungi cu el acasă, stresată și speriată că ați rămas doar voi, RESPIRĂ! Totul va fi bine. Operația de cezariană a fost un succes, acum e vremea să descoperi viața de mamă. Repetă pașii de mai sus: bea ceai de lactație (nu e niciodată prea mult!), ia suplimente ca Galactogil sau Galafor Forte, bea apă, odihnește-te cât poți, pune copilul la sân și mulge-te dacă e cazul.
 8. Poți opta pentru închirierea unei pompe electrice, ca să nu dai banii pe ceva ce s-ar putea să nu folosești foarte mult. Eu am închiriat o pompă electrică Spectra de aici pentru 2 săptămâni și a fost cea mai bună alegere. Cât bebe sugea dintr-un sân, pe celălalt montam pompa ca să stimulez lactația în ambii deodată.
 9. Pentru că tot mi se părea mie că nu am îndeajuns de mult lapte și bebe nu se satură, am ales să apelez la SNS-uri. Acest sistem de nutriție suplimentară stimulează lactația în timp ce copilul se hrănește din biberon. Este un tub de silicon foarte subțire care se pune pe sfârc și se bagă copilului în guriță, în timp ce capătul celălalt e băgat în biberonul cu lapte praf. Astfel, copilul trage stimulând lactația, dar se și hrănește corespunzător.
 10. Apelează la un consultant în alăptare imediat cum ajungi acasă. Eu am fost foarte stresată și am optat pentru un consultant de la ProMAMA. Mă bucur că am făcut asta pentru că mi-a dat multe sfaturi utile și m-a liniștit! Îți recomand să faci și tu la fel!
 11. Principalul inamic al alăptării după nașterea naturală sau prin cezariană, este STRESUL. E imposibil să nu ai momentele tale în care stresul e la cote maxime, dar odihnește-te cât de mult poți! Fă schimb cu tatăl și trage un pui de somn oricând ai ocazia. Mănâncă! Nu uita că nutrienții din laptele tău sunt influențați și de ce mănânci. Bea cât mai multe lichide! Pentru a face lapte, organismul are nevoie de apă. Dacă nu i-o dai tu și-o va lua din rezervele pe care le ai deja, dar asta nu va ajuta la o funcționare echilibrată a corpului tău. Și bucură-te de noul membru al familiei!
 12. Dacă ai făcut toate cele de mai sus și lactația refuză să se instaleze, atunci ține minte că formulele de lapte praf sunt o variantă la fel de bună. Până să mi se instaleze lactația, îi dădeam celui mic completare cu lapte praf. Acum are aproape 1 an și este sănătos, voios și foarte bine dezvoltat.

Alăptatul este o OPȚIUNE, nu o obligație!

Iar pentru sănătatea ta mentală, te rog alege înțelept!

Tags

alaptatul dupa cezariana, ce fac cu lactatia dupa ce nasc, ceai pentru lactatie, consultant in alaptare la domiciliu, cum se folosesc snsurile, galactogil, galafor forte, inchiriere pompa electrica, nastere prin cezariana, stimularea lactatiei prin sns, suplimente lactatie

Articole Similare

Comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *